Consells per saber escollir un joc multimèdia

13En el mercat hi ha molts videojocs adequats per a menors, i pots aprofitar la motivació i l’interès que els desperten per compartir, socialitzar i fomentar els vostres valors familiar.

Encara que també cal tenir en compte que, com altres mitjans de comunicació, els videojocs transmeten els estereotips dominants de l’entorn social, i alguns són molt criticats, sobretot per la seva càrrega sexista i violenta.

  • Dialoga-hi i informa’t sobre quins podrien ser els seus videojocs preferits.
  • Informa’t dels continguts dels jocs mitjançant l’etiquetatge i la informació que acompanya els jocs dins la capsa. També pots informar-te’n per mitjà de revistes i webs especialitzades, o encara millor, pots examinar-lo i provar-lo personalment.
  • Demana’ls que facin una llista dels jocs multimèdia que prefereixen. Així et serà més fàcil trobar l’adequat i rebutjar aquell que per l’edat o el tipus de contingut no ho és.
  • A l’hora d’escollir prioritza que sigui un joc multimèdia que fomenti valors positius. Evita aquells que transmetin el contrari, però fes-ho amb la seva complicitat. Si prohibim taxativament, correm el risc de provocar l’efecte contrari i no estem fomentant la cultura del respecte, el diàleg i la negociació.
  • Com ho faries amb qualsevol altre producte, aplica criteris de consum responsable. Ensenya’ls a gaudir amb els que es té, limitants l’excés de jocs multimèdia i evitant conductes capricioses.
  • Tingues en compte que hi hauna oferta de jocs multimèdia adequada a totes les edats.
  • Prioritza aquells jocs multimèdia que propicien el joc compartit.
  • Edats recomanades: l’interès en les joguines multimèdia comença a una edat molt primerenca ja que les pantalles resulten força atractives per als nens i nenes. A partir de l’any i mig poden aprendre a moure elements o passar pàgina en una tauleta tàctil. Hi ha dos criteris que cal tenir en compte en relació a l’edat: regular el temps que li dediquen a aquest tipus de joc i que el joc estigui acompanyat per un adult. A mesura que creixen poden dedicar-hi més temps i necessiten menys una supervisió.